Maestrul PHAM XUAN TONG, fondatorul metodei Qwan Ki Do şi păstrătorul metodei Tam The, este o legendă vie în istoria Artelor Marţiale vietnameze.
Într-un mod deosebit el a ştiut să îmbine originea şi moştenirea sa culturală. A avut privilegiul de a învăţa de la Maestrul Chau Quan Ky stilurile chinezeşti, iar de la unchiul său, Pham Tru, stilurile tradiţionale vietnameze de Arte Marţiale.
În anul 1968 a sosit în Franţa, pentru a-şi completa studiile de anatomie, fiziologie, etc., luând astfel contact şi cu civilizaţia europeană, reuşind să se adapteze la mentalitatea de aici. Astfel, prin reunirea celor trei culturi (chineză, vietnameză şi europeană) el a creat o metodă de recunoaştere internaţională, în care se întâlnesc experienţa şi învăţăturile pe care le-a acumulat de-a lungul timpului, atât ca elev, cât şi ca Maestru. Această metodă a Artelor Marţiale se numeşte QWAN KI DO.
Pe lângă practica artelor marțiale, a studiat medicina tradițională, fitoterapia, presopunctura, masajul și caligrafia.
Pe data de 18 Mai 2018 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) in semn de apreciere pentru contribuția însemnată a dumnealui la domeniul sportului dar și la patrimoniul spiritualității universale.
Personalitate enciclopedică, Pham Xuan Tong este considerat o comoară națională de către statul francez, iar pentru practicanții de Qwan-Ki-Do din lumea întreagă o valoare inestimabilă.

Articles recommandés